Categorieën
Fiets Reparaties

reparatie fietsaccu

Er breekt een simpel pennetje af van de connector waarop de lader moet worden aangesloten. De connector zit vast in de achterlichtunit die deel uitmaakt van de accu. Deze unit is wel los te schroeven, maat daar houdt het ook op want de bedrading tussen de accu en de unit is helemaal ingegoten. De connector is niet bereikbaar. Enige oplossing is een nieuwe accu kopen! Tikt u maar €350 af.

Gelukkig was de oude accu waarvoor deze in de plaats was gekomen niet weggegooid en daarvan was de connector nog goed. Dus heeft deRepareerMeneer de units verwisseld zodat de accu weer geladen kan worden en heeft de klant een hoop geld bespaard en het milieu voorlopig minder belast.

Gazelle heeft een keus gemaakt door alles in te gieten waardoor reparaties niet meer mogelijk zijn. En gekozen voor een connector met pennetjes die kunnen afbreken als je in het donker met koude vingers moet prutsen om de lader aan te sluiten.

Categorieën
Elektra Huishoudelijk Reparaties

reparatie schakelaar wasemkap

Van het ene moment op het andere deed de afzuigkap niets meer dan de kookplaat verlichten. Na het losnemen van het bedienpaneel bleek er een veercontact te zijn afgebroken. Zoeken op het typenummer van de wasemkap gaf een heleboel schakelaars te zien, maar geen enkele die maar leek op de defecte. Dan maar repareren.

Op de linker foto is duidelijk te zien dat de veercontacten aan de onderzijde nog goed zijn en de bovenste is afgebroken. De middelste foto laat de breukplaats zien en op de rechter foto zien we het gerepareerde veercontact. Na montage werkt alles weer helemaal zo als het moet.

Categorieën
3D printen auto Projecten

frame voor autoradio

Een bestaand frame tussen de radio en het dashboard van een Mazda MX5 was aan de onder- en bovenzijde iets te smal. deRepareerMeneer heeft een 3D-CAD bestand gemaakt met aangepaste afmetingen en laten printen in HR PA12 door Rapidcenter in Houten. Een door HP ontwikkeld procedé dat sterke en gladde producten oplevert.

Op de linker foto is duidelijk te zien dat het bestaande frame aan de bovenzijde te smal is. Op de middelste foto wordt het bestaande frame voor de monitor gehouden om te vergelijken. Rechts het bestaande en het nieuwe frame. (de foto vertekent)

Categorieën
Motorfiets Projecten

telefoonsteun

Steun gemaakt uit aluminium plaat voor het klemmen van een smartphone op de stuurklem van een Honda NC750.

In combinatie met een Sena 3S-W Bluetooth Headset kan van navigatie gebruik gemaakt worden of muziek geluisterd.

Categorieën
Doe-het-zelf Reparaties

reparatie kastdeurtje

De scharnieren van een betegeld deurtje waren uit het deurpaneel getrokken, provisorisch gelijmd en toch weer kapot gegaan. Een nieuwe houten balkje is in de plaats gekomen van het gedeelte waar de scharnieren gemonteerd zaten. Nieuwe keukenkastscharnieren gemonteerd met inschroefmoeren in het deurpaneel en weer in de kast gemonteerd.

Categorieën
Accessoires Reparaties

reparatie gesp

De gesp van een favoriete leren riem was gebroken. Deze gespen worden gegoten van een zink-legering die zamak (Zink Aluminium MAgnesium Koper) genoemd wordt. Heel goed gietbaar, maar niet te lassen of te solderen.

Dit is opgelost door een asje te draaien met gaten in de uiteinden. In de gesp zijn gaten geboord voor pennetjes die in het asje passen. Een eenvoudig klusje voor deRepareerMeneer en een blije klant.

Categorieën
huis en tuin Projecten

project uitloop mengkraan

Voor het aansluiten van een nieuwe mengkraan op een bestaande aansluiting van de stortdouche heeft deRepareerMeneer voor de opdrachtgever een speciaal koppelstuk ontworpen en gemaakt.

Categorieën
huis en tuin Reparaties

reparatie stop wasbak

Vroeger werd een rubber plug met een kettinkje gebruikt om de wasbak af te sluiten. Dat hing vaak in de weg en was moeilijk schoon te maken.

Tegenwoordig is het allemaal wat netter en eenvoudig schoon te maken, nu is er een stop die met een paar stangetjes te bedienen zijn. Heel mooi en alle techniek weggewerkt. Bijna net zo betrouwbaar als een stop met een kettinkje.

Mocht het toch onverhoopt kapot gaan, dan kan deRepareerMeneer met een RVS boutje, een ringetje en een moer een nieuw onderdeel maken zodat de stop weer gebruikt kan worden. Met een standaard M6 bout waarvan de kop is afgezaagd en waarin met TIG een ringetje gelast zit is een nieuw onderdeel gemaakt dat het originele plastic onderdeel vervangt.

Categorieën
Fiets Reparaties

reparatie sportfiets

Door het breken van de fietsketting van een Cube SL Road sportfiets met aluminium frame was ook de drop-out-hanger gebroken (het rode aluminium onderdeel hierboven), de kooi van de drailleur vervormd en de binnenkabel geknakt.

Waren de eerste frames van aluminium net als de stalen frames volledig gelast, tegenwoordig zijn een aantal kwetsbare onderdelen vervangbaar en hoeft het frame niet meer gelast en daarna nog gespoten te worden. Bij stalen frames zal de derailleurnok niet zo snel breken en kan weer in de oude stand teruggebogen worden. Voor deze fiets is gelukkig nog een nieuwe hanger verkrijgbaar.

De kooi van de derailleur is gedemonteerd, gericht en samen met alle nieuwe onderdelen weer gemonteerd en afgesteld.

Categorieën
Witgoed

Miele wasmachine

Niet alles gaat goed. Hier een voorbeeld van een Miele wasmachine die niet meer te repareren valt. Hier is duidelijk te zien dat het aluminium kruis volledig gecorrodeerd is. Overgebleven sterkte is 0,0. Nu is het bekend dat als je verschillende materialen in een vochtige omgeving bij elkaar brengt er galvanische corrosie optreedt. Miele weet dit en blijft toch deze constructie toepassen.

Verder lezen: geplande slijtage bij Miele?